Trdota vode je največkrat izražena v nemških trdotnih stopnjah (°dH), kjer ena stopnja pomeni vsebnost 10 mg CaO na liter vode:
- Od 0 do 4 °dH: zelo mehka voda
- Od 4 do 8 °dH: mehka voda
- Od 8 do 18 °dH: srednje trda voda
- Od 18 do 30 °dH: trda voda
- Nad 30 °dH: zelo trda voda
Vsebnost mineralov v pitni vodi JV Žiri je bila v letu 2024 (maj) sledeča:
- Kalij 0,51 mg/l
- Magnezij 3,4 mg/l
- Kalcij 22 mg/l
- Električna prevodnost 177 µS/cm
V sklopu notranjega nadzora so na JV Žiri redni odvzemi vzorcev, ki jih izvaja NLZOH. Poleg notranjega nadzora, se izvaja tudi državni monitoring pitne vode.
Pogostost vzorčenja:
- Omrežje po dezinfekciji 12 meritev v letu
- Črpališča pred dezinfekcijo 11 meritev v letu
Plan vzorčenja v letu 2024 v priponki spodaj Dokumenti, priloge 2
Rezultati laboratorijskih preiskav so na spletni strani Občine Žiri v zavihku "Analize pitne vode"
Dokument obveščanje uporabnikov je načrt obveščanja uporabnikov(Na podlagi Uredbe o pitni vodi Ur. list RS št. 61/2023) v primeru neskladnosti pitne vode.
Dokument v priponki priloga 1.
Bela obarvanost vode (ni posledica vsebnosti klora v vodi) je zgolj fizikalen pojav številnih mikroskopsko majhnih zračnih mehurčkov, ki nastanejo kot posledica raztapljanja zraka v vodi, ki je pod pritiskom. Ob iztekanju vode iz pipe se pritisk sprosti, kar povzroči delno izločanje v vodi raztopljenega zraka. Če takšno belo vodo natočimo v čist kozarec, lahko že po nekaj trenutkih opazimo, da se voda v kozarcu počasi zbistri. Opazimo dvigovanje mehurčkov proti površini.
Sprememba barve pitne vode v javnem omrežju, kažejo na stik s površinsko vodo, neustrezno pripravo vode, poškodbo cevovoda, dviganje usedline ali luščenje biofilma v omrežju.
Obarvanje vode je posledica dviganja usedlin v cevovodu, ki nastane zaradi naprimer zaradi: spremembe smeri ali hitrosti toka vode, zaradi loma cevi, odpiranja ali zapiranja ventilov... V internem vodovodnem sistemu pa so v usedline pogosto posledica korozije (rja), ki se kopičijo po vodovodnih ceveh in sanitarnih zalogovnikih.
Priporočila NIJZ lastnikom objektov za vzdrževanje interne vodovodovodne napeljave:
- Voda naj na vsaki pipi pred prvo uporabo tega dne teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali.
- Vsaj enkrat krat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.
Navodila o prekuhavanju pitne vode:
-Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
-Tri minute burnega vretja pomeni široko mikrobiološko.
-Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
-Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja prekuhane vode.
-Vodo hranimo v hladilniku.
-Za pitje in pripravo hrane jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.
Z vsakodnevnimi opravili v povprečju na prebivalca porabimo 150 litrov pitne vode na dan. Poraba pitne vode naj bo čim bolj razumna in smotrna.
- Preverjanje, ali kje voda pušča
- Pralni in pomivalni stroj vključimo, ko sta polna. Kupujemo varčne stroje, ki pri delovanju porabijo manj vode.
- poraba vode pri prhanju je tipično trikrat manjša (približno 50 litrov) kot pri kopanju (od 150 do 200 litrov)
- pri nakupu WC kotlička izberimo takega, ki ima dve stopnji splakovanja; z manj in več vode. Na tak način lahko porabo vode zmanjšamo do 30%
- Za zalivanje vrta uporabimo deževnico namesto vode iz pip
Pravilnik o pitni vodi