Občina Žiri
Loška cesta 1, 4226 Žiri
Domov Za občane Socialno varstvo Pomoč na domu

Pomoč občanom

Pomoč na domu je socialno varstvena storitev, ki se izvaja v obliki socialne oskrbe. Namenjena je občanom in občankam Občine Žiri, ki želijo in so sposobni bivati doma v svojem okolju, saj tako vsaj za določen čas odložijo potrebo po institucionalnem varstvu.

Služba pomoči na domu deluje v okviru Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, pomoč pa izvajata socialni oskrbovalki.

Storitev se začne izvajati na zahtevo upravičenca ali njegovega zakonitega zastopnika.

Cena ure storitve je subvencionirana s strani Občine Žiri in za uporabnika znaša 5,80 EUR. V primeru, ko upravičenec ali druge osebe, ki so dolžne skrbeti zanj, zaradi nizkih dohodkov niso sposobni plačati storitve, lahko zaprosijo za oprostitev plačila storitve. Upravičenci do socialne oskrbe na domu so:

  • osebe starejše od 65 let, ki lahko z občasno ali nekajurno dnevno pomočjo ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje, tako da jim institucionalno varstvo ni potrebno,
  • osebe mlajše od 65 let, ki so se znašle v stiski zaradi invalidnosti ali akutnega zdravstvenega stanja,
  • osebe s statusom invalida po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb oziroma delovni invalidi I. kategorije, ki so po oceni pristojne komisije nesposobni za samostojno življenje, vendar jim uporaba storitve nadomešča varstvo v instituciji,
  • družine kronično bolnih otrok ali otrok z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju, če jim uporaba storitve nadomešča institucionalno varstvo.

Storitev marsikomu vsaj za določen čas omogoči kvalitetnejše življenje, hkrati pa daje možnost, da uporabniki ostanejo v domačem okolju. Storitev se prilagodi potrebam posameznega upravičenca in obsega:

  • gospodinjsko pomoč, kamor sodijo priprava oz. dostava hrane, osnovno vzdrževanje stanovanjskih prostorov, pranje, likanje, postiljanje, nakupovanje, kurjava itd.,
  • pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih, kamor sodijo nega delno ali popolno nepokretnega človeka, pomoč pri oblačenju, hranjenju, kopanju itd., 
  • pomoč pri ohranjanju socialnih stikov, kamor sodijo preprečevanje osamljenosti, spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti itd.

Več dodatnih informacij interesenti dobijo pri koordinatorki Nataši Kalan, na telefonski številki 04 62 07 226, od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure.

Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka 
Stara Loka 31
4220 Škofja Loka

T: 04 62 07 200
F: 04 62 07 203
E: info@css-sl.si

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?