Občina Žiri
Loška cesta 1, 4226 Žiri

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

Člani (mandat 2014 do 2018)
  • Predsednica Mateja Velkavrh, predstavnica OŠ Žiri
  • Marijan Dolenc, predstavnik ZŠAM Žiri
  • Branko Filipič, predstavnik OŠ Žiri
  • Vojko Jezeršek, predstavnik ZŠAM Žiri
  • Edo Demšar, predstavnik AMD Žiri
  • Boštjan Peternelj, predstavnik Policijske postaje Škofja loka
  • Dean Stepančič, predstavnik MIRED
  • Franci Kranjc, predstavnik Občine Žiri

Na podlagi 35. člena Zakona o lokalni samoupravi je Občinski svet Občine Žiri na 4. redni seji, dne 21. 7. 1999, sprejel Sklep o imenovanju Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Žiri.

Ime: Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Žiri
Naslov: Loška cesta 1, Žiri
Telefon: 04 50 50 700 
E-naslov: obcina.ziri@ziri.si, mateja.velkavrh@guest.arnes.si

PROGRAM DELA SVETA ZA PREVENTIVO IN VZGOJO V CESTNEM PROMETU OBČINE ŽIRI

Zakon o voznikih (Ur. l. RS, št. 109/2010) v 6. členu opredeljuje naloge, ki jih morajo izvajati sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na lokalni ravni. SPVCP samoupravne lokalne skupnosti ocenjuje stanje varnosti v cestnem prometu na lokalni ravni, predlaga organom lokalne skupnosti programe za varnost cestnega prometa in ustrezne ukrepe za njihovo izvajanje, koordinira izvajanje nalog na podlagi programov za varnost cestnega prometa na lokalni ravni, predvsem pa sodeluje pri izvajanju prometne vzgoje, dodatnem izobraževanju in obveščanju udeležencev cestnega prometa o ukrepih za doseganje prometne varnosti, koordinira izdajanje in razširjanje prometno vzgojnih publikacij in drugih gradiv, pomembnih za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na lokalni ravni. Strokovne naloge za svet zagotavlja uprava lokalne skupnosti. Svet sodeluje z javno agencijo in ministrstvom, pristojnim za promet. Sredstva za financiranje nalog preventive in vzgoje v cestnem prometu na lokalni ravni se zagotovijo s proračunom Občine Žiri ter iz drugih virov.

AKCIJE SPVCP OBČINE ŽIRI

PODROČJE PROMETNE VZGOJE NA OSNOVI ŠOLI

Priprave na kolesarske izpite
Priprave na teoretični in praktični del izpita v sodelovanju s Policijsko postajo Škofja Loka in OŠ Žiri.

Izdelava načrtov varnih šolskih poti
Posebna ekipa SPVCP sestavljena iz strokovnjakov s področja prometne varnosti pregleda okoliš osnovne šole in načrte varnih šolskih poti ter nanje da eventualne pripombe s ciljem izboljšanja prometne varnosti na šolah.

Skrb za varen prevoz – nevarne šolske poti
Občina Žiri je pristojna, da organizira varen in racionalen prevoz šoloobveznih otrok, ki izpolnjujejo z zakonom določen kriterij oddaljenosti od šole. V primeru nevarne šolske poti, če jo tako določi SPVCP, je lahko oddaljenost od šole manjša kot določa zakon. SPVCP je tako pristojen za razglasitev nevarnih šolskih poti.

Preventivni dnevi v septembru – akcija Prvi šolski dnevi
Organizira in izvede se že tradicionalno uspešna akcija Prvi šolski dnevi v sodelovanju s Policijsko postajo Škofja Loka, ZŠAM Žiri, AMD Žiri ter drugimi zainteresiranimi za varnost šoloobveznih otrok.

Udeležba učencev na tekmovanju kaj veš o prometu
Za učence osnovnih šol se organizira tekmovanja Kaj veš o prometu. Tekmovalci se pomerijo v poznavanju cestno prometnih predpisov in spretnostni vožnji na poligonu.

Dnevi brez v avtomobila na osnovnih šolah in vrtcih
Osnovne šole in vrtci organizirajo dan brez avtomobila in skušajo starše otrok prepričati, da skupaj z učenci pridejo v šolo brez avtomobila.

PREVENTIVNE AKCIJE

Skrb za prometno signalizacijo in prometno varnost
SPVCP Občine Žiri aktivno sodeluje s pristojnimi službami Občine Žiri in Policijsko postajo Škofja Loka pri postavljanju vertikalne in horizontalne prometne signalizacije, kakor tudi pri regulaciji prometnih tokov s ciljem izboljšanja prometnih tokov in prometne varnosti nasploh. Prav tako SPVCP ocenjuje nevarne odseke cest, pločnikov in kolesarskih poti ter predlaga ustrezne izboljšave.

Izobraževanje občanov
Ob sodelovanju z AMD in ZŠAM se izvaja izobraževanje občanov glede obnašanja v prometu.

Bodi viden – bodi previden
V sklopu akcije Bodi viden – bodi previden se ob sodelovanju z AMD in ZŠAM delijo kresničke ter opozarja pešce o pomembnosti nošenja svetlobnih teles v prometu. 

Dokumenti, priloge
Klikni tukaj za prikaz prilog
Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?