Občina Žiri
Loška cesta 1, 4226 Žiri

Izobraževanje

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka opravlja svojo dejavnost na območju Upravne enote Škofja Loka. Knjižnica je skupni javni zavod, ki ga sofinancirajo štiri občine ustanoviteljice: Občina Žiri, Občina Gorenja vas - Poljane, Občina Škofja Loka in Občina Železniki.

Krajevna knjižnica v Žireh je do leta 1970 delovala pod okriljem DPD Svoboda Žiri, leta 1970 pa se je kot samostojno izposojevališče priključila Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka. Od leta 2009 deluje v prostorih Kulturnega središča Stare Žiri.

Knjižnica Ivana Tavčarja

Krajevna knjižnica Žiri
Tabor 2
4226 Žiri

Kontakt:
T: 04/510 56 20
M: 031/305 687
E: ziri@knjiznica-skofjaloka.si

Delovni čas:
Ponedeljek, torek in petek: od 14.00 do 19.00
Sreda: od 10.00 do 15.00

Direktor: Matjaž Eržen

Glasbena šola Škofja Loka

Glasbeno ter plesno vzgojo in izobraževanje na osnovni stopnji ureja Zakon o glasbenih šolah (Ur. l. RS, št. 81/06). 

Cilji in naloge vzgoje in izobraževanja v glasbeni šoli so:

  • odkrivanje in razvijanje glasbene in plesne nadarjenosti,
  • doseganje ustreznega znanja in pridobivanje izkušenj za začetek vključevanja v ljubiteljske ansamble, orkestre, pevske zbore in plesne skupine ter pridobivanje znanja za nadaljnje glasbeno in plesno izobraževanje,
  • omogočanje umetniškega doživljanja in izražanja,
  • omogočanje osebnostnega razvoja učencev v skladu z njihovimi sposobnostmi in zakonitostmi razvoja,
  • vzgajanje za obče kulturne in civilizacijske vrednote, ki izvirajo iz evropske tradicije,
  • vzgajanje za medsebojno strpnost, spoštovanje drugačnosti in sodelovanje z drugimi,
  • skrb za prenos nacionalne in občečloveške dediščine, razvijanje nacionalne zavesti ter vzgajanje za multikulturno družbo, hkrati pa razvijanje in ohranjanje lastne kulturne in naravne dediščine.

Glasbena šola Škofja Loka je skupni javni zavod, ki ga sofinancirajo vse štiri občine na območju Upravne enote Škofja Loka. Šola v skladu z Odlokom o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Glasbena šola Škofja Loka s svojo dejavnostjo zadovoljuje potrebe po osnovnem glasbenem izobraževanju tudi na območju Občine Žiri, in sicer v Osnovni šoli Žiri, kjer ima dislocirani oddelek.

Glasbena šola Škofja Loka
Puštal 21
4220 Škofja Loka

Kontakt:
T: 04 51 55 370
F: 04 51 55 375
info@gsskofjaloka.si

Ravnatelj: Klemen Karlin, mag. art.

OŠ Jela Janežiča

Vzgoja in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami se izvaja v skladu z Zakonom o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami in predpisi, ki urejajo področje predšolske vzgoje, osnovnošolskega izobraževanja, poklicnega in strokovnega izobraževanja ter splošnega srednjega izobraževanja.

Otroci s posebnimi potrebami so otroci z motnjami v duševnem razvoju, slepi in slabovidni otroci oziroma otroci z okvaro vidne funkcije, gluhi in naglušni otroci, otroci z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani otroci, dolgotrajno bolni otroci, otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, otroci z avtističnimi motnjami ter otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja z dodatno strokovno pomočjo ali prilagojene programe vzgoje in izobraževanja oziroma posebne programe vzgoje in izobraževanja.  

Vzgoja in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami temelji na ciljih in načelih, ki so določeni v zakonih za posamezno področje vzgoje in izobraževanja. 

Osnovna šola Jela Janežiča je z Odlokom o ustanovitvi (Ur. l. RS, št. 27/98) odgovorna za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami na območju občin Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri. Šola vključuje šolske okoliše vseh sedmih osnovnih šol na območju občin ustanoviteljic. Šolo obiskujejo tudi učenci iz občin Medvode in Kranj.

Osnovna šola Jela Janežiča
Podlubnik 1
4220 Škofja Loka

Kontakt:
T: 04 506 14 11
E: jela.janezica@os-jela-janezica.si
Ravnateljica: mag. Marjeta Šmid

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?